Blog

Παιχνίδια ρόλων και μίμησης. Τα οφέλη για τα παιδιά

παιχνίδια ρόλων και μίμησης για παιδιά μαμ και νάνι

Λοιπόν εσύ θα είσαι ο γιατρός και εγώ ο ασθενής. Θές να πάμε για ψώνια; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που ακούμε όταν τα παιδάκια μας ξεκινάνε να παίξουν ένα παιχνίδι ρόλων ή αλλιώς μίμησης. Αυτά τα παιχνίδια από μια ηλικία και μετά αποτελούν καθημερινότητα και βοηθούν τα παιδιά σε πολλά επίπεδα. Με λίγα λόγια τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης είναι στον πυρήνα τους εκπαιδευτικά. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για τα παιδιά να μαθαίνουν καινούργια πράγματα παίζοντας! 

παιχνίδια ρόλων και μίμησης για παιδιά μαμ και νάνι

Ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Μέσω αυτών των παιχνιδιών, τα παιδιά μαθαίνουν και εξασκούν αρχικά τις ικανότητες επικοινωνίας τους με τους άλλους. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να λειτουργούν ως ομάδα και να αντιλαμβάνονται καλύτερα τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένα κοινωνικά σύνολα και καταστάσεις. Για παράδειγμα όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ ποιά είναι η ρουτίνα και η ροή που ακολουθούμε.

Αντιμετώπιση άγχους για συγκεκριμένες καταστάσεις

Αν για παράδειγμα ένα παιδί αγχώνεται με την επίσκεψη στο γιατρό, παίζοντας κατ επανάληψη το αντίστοιχο παιχνίδι ρόλων το βοηθά να χαλαρώσει, να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες που κάνει ο γιατρός σε αυτο και να το εξοικειώσει με την συγκεκριμένη διαδικασία. Συνεπώς το άγχος για την πραγματική επίσκεψη στο γιατρό θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται και όλο αυτό να γίνεται μια ευχάριστη ρουτίνα.

παιχνίδια ρόλων και μίμησης για παιδιά μαμ και νάνι

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες και μαθαίνουν νέα πράγματα. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό ορόσημο που τα κάνει να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και να αποκτούν μέρα με την ημέρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Δημιουργικότητα και φαντασία

Όπως και σε κάθε άλλο παιχνίδι έτσι και εδώ, τα παιδιά παίζοντας ελεύθερα, αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη και δημιουργούν σενάρια και καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα καλούνται τα ίδια να τις αντιμετωπίσουν. Φτιάχνουν τον δικό τους κόσμο που εν τέλει τα βοηθά να αντιμετωπίσουν, το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο την απαιτητική καθημερινότητα.

Λειτουργία μέσα σε κοινωνικά σύνολα

Τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης βοηθούν όλα τα παιδιά να λειτουργήσουν καλύτερα μέσα στο σύνολο. Αυτό σημαίνει πως τους διδάσκουν συμπεριφορές που είναι αποδεκτές και μη σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. ΓΙα παράδειγμα. Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ βάζουμε τα ψώνια στο καλάθι και όταν φτάνουμε στο ταμείο πρέπει να τα πληρώσουμε και μετά θα μπορούμε να τα πάρουμε σπίτι. Ή όταν μαγειρεύουμε καθαρίζουμε την κουζίνα και τακτοποιούμε ξανά όλα όσα χρησιμοποιήσαμε. Όταν πάμε στον γιατρό για εξέταση συνεργαζόμαστε μαζί του κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα για να τον βοηθήσουμε.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν και εμείς αλλά και τα παιδιά πόσο σημαντικά είναι τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης στην καθημερινότητά μας. Είναι ο πιο όμορφος και διασκεδαστικός τρόπος να μάθουν νέα πράγματα και να αφομοιώσουν κανόνες και σωστές συμπεριφορές.

παιχνίδια ρόλων και μίμησης για παιδιά μαμ και νάνι

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά στο 23210 20134 ή να επισκεφθείτε το φυσικό μας κατάστημα Γ. Παπανδρέου 9, στις Σέρρες.

Βρείτε μας και στα social media.

Facebook: Μαμ & Νάνι

Instagram: mam_kai_nani