Blog

Αισθητηριακό παιχνίδι. Τι είναι;

Από την ημέρα την γέννησής τους μέχρι και την παιδική τους ηλικία, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Η διαδικασία της μάθησης βελτιώνεται σημαντικά όταν υπάρχει αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γύρω τους μέσω της αφής, της γεύσης κλπ. Οπότε ουσιαστικά το αισθητηριακό παιχνίδι περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που μπορεί να διεγείρει τις αισθήσεις του παιδιού μέσω των αισθήσεων(αφή, οσμή, γεύση, κίνηση, ισορροπία, όραση και ακοή)

Ποιά είναι όμως τα οφέλη που προσφέρει το αισθητηριακό παιχνίδι;

αισθητηριακό παιχνίδι οφέλη παιχνίδια μαμ και νανι

Αυξάνει την Ανάπτυξη του Εγκεφάλου

Όταν παρέχουμε ευκαιρίες όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν ενεργά τις αισθήσεις τους, αυτό οδηγεί: στην ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς συμβάλλει στη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων και οδών, συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ολοκλήρωση πιο πολύπλοκων δραστηριοτήτων και οδηγεί στη βέλτιστη μάθηση 

Ενθαρρύνει την Επίλυση Προβλημάτων

Καθώς τα παιδιά χειρίζονται αντικείμενα και διερευνούν μέσα από αυτά  τις αισθήσεις τους, αναπτύσσουν βασικές στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων.

Εικασίες, πειραματισμοί, υποθέσεις δοκιμών και συμπεράσματα αποτελούν όλα τα θεμέλια.

Βελτιώνει τις Δεξιότητες Λεπτής Κινητικότητας

Το αισθητηριακό παιχνίδι περιλαμβάνει δράσεις όπου τα παιδιά αγγίζουν, ρίχνουν, ταξινομούν και κινούνται. Αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της λεπτής κίνησης και του συντονισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι δεξιότητες χρησιμοποιούνται αργότερα για την εκτέλεση αυτοεξυπηρέτησης (π.χ. κουμπιά, φερμουάρ, κορδόνια) και για την γραφή.

αισθητηριακό παιχνίδι οφέλη παιχνίδια μαμ και νανι

Βελτιώνει τις Δεξιότητες Λόγου

Μέσα από την εξερεύνηση νέων αισθημάτων, τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να περιγράψουν αντικείμενα που βρίσκουν στον κόσμο γύρω τους.

Επίσης, κάνοντας τους ερωτήσεις όπως “πώς αισθάνεται;” ή “πώς φαίνεται;” ή “τι ήχο κάνει;” ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν περιγραφικές λέξεις.

Ρυθμίζει Συναισθήματα και τη Συμπεριφορά

Ορισμένοι τύποι αισθητηριακών παιχνιδιών μπορούν να ηρεμήσουν η και να βοηθήσουν τα παιδιά με την αυτορρύθμιση.

Δημιουργεί Ενδιαφέρον για Μάθηση

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού, απολαμβάνουν την εμπειρία περισσότερο και έτσι επιθυμούν να εμπλακούν περισσότερο.

Στην σελίδα μας θα βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία αισθητηριακών παιχνιδιών.

αισθητηριακό παιχνίδι οφέλη παιχνίδια μαμ και νανι

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά στο 23210 20134 ή να επισκεφθείτε το φυσικό μας κατάστημα Γ. Παπανδρέου 9, στις Σέρρες.

Βρείτε μας και στα social media. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

Facebook: Μαμ & Νάνι

Instagram: mam_kai_nani