Blog

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά. Πως αλλάζει με βάση την ηλικία

δημιουργική απασχόληση παιδιών παιχνίδια μαμ και νάνι

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά. Πως αλλάζει με βάση την ηλικία;

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος εντυπωσιακής ανάπτυξης και εξερεύνησης, όπου η δημιουργική απασχόληση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Οι νέοι γονείς επικεντρώνονται έντονα στην ενίσχυση της  ατομικής προόδου και αυτοκαθοδήγησης των παιδιών. Κάτι το οποίο ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν όλες οι νέες έρευνες. Αυτή άλλωστε είναι και η δική μας φιλοσοφία ως κατάστημα. Παρουσιάζουμε λοιπόν συναρπαστικές ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες ηλικίες τους.

Βρεφική ηλικία (0-2 ετών).

Για τα μικρότερα παιδιά, η δημιουργική απασχόληση μπορεί να επικεντρωθεί σε απλές δραστηριότητες που προάγουν την κινητικότητα και την αναγνώριση των αισθήσεων. Μια βασική δραστηριότητα είναι η ζωγραφική. Επιλέξτε μη τοξικά χρώματα, και υλικά κατάλληλα για τα μικρά τους χεράκια. Επίσης, ιδανικά για αυτή την ηλικία είναι και απλά παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική ανάπτυξη. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι σε ανοιχτό περιβάλλον και την επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά ερεθίσματα.

Προνηπιακή ηλικία (2-4 ετών).

Στην προνηπιακή ηλικία, η ανάγκη για εξερεύνηση του κόσμου γίνεται πολύ πιο έντονη. Επιλέξτε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη δημιουργία και τα βοηθούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Χρησιμοποιήστε τουβλάκια από ξύλο για στοίβαξη, κατσαρόλες, και αφήστε τα να δημιουργήσουν “έργα τέχνης” με νερό και χρώματα. Επίσης, εισάγετε τα πρώτα εκπαιδευτικά παιχνίδια που προάγουν την αντίληψη των σχημάτων και των χρωμάτων, όπως τα παζλ και τα παιχνίδια που ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα.

 

Νηπιακή ηλικία (4-6 ετών).

Σε αυτή τη φάση, τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ιδανικές είναι οι δημιουργικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική σε μεγάλα χαρτιά, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών. Επιλέξτε θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά, όπως η φύση, τα ζώα και ότι άλλο τα ενδιαφέρει, προκειμένου να ενθαρρύνετε την έκφραση της δημιουργικότητάς τους. Ταυτόχρονα, σε αυτή την ηλικία ξεκινάνε και τα πρώτα παιχνίδια ρόλων. Με απλό τρόπο στην αρχή και σταδιακή αύξηση της πολυπλοκότητας με το πέρασμα του χρόνου. Διαβάστε εδώ γιατί είναι σημαντικά για την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Σχολική Ηλικία (6+ ετών):

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η δημιουργική απασχόληση μπορεί να επεκταθεί σε πιο προηγμένες δραστηριότητες όπως το crafting, η δημιουργία χειροτεχνιών, και η συμμετοχή σε πιο πολύπλοκα παιχνίδια ρόλων με περισσότερους συμμετέχοντες που ενισχύουν τη φαντασία τους. Επιπρόσθετα, τα παιχνίδια που σχετίζονται με πειράματα και κατασκευές θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, θα ενισχύσουν την αυτονομία τους και θα διεγείρουν την περιέργεια για ανακάλυψη.

Η δημιουργική απασχόληση είναι καθοριστική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών. Επιτρέποντας στα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, βοηθούμε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Με την ποικιλία δραστηριοτήτων που προωθούνται ανάλογα με την ηλικία, το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο με τρόπο που είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτικός και διασκεδαστικός. Αφήστε τη φαντασία τους να ανθίσει και να οδηγήσει τον δρόμο προς την αυτοανακάλυψη.

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να λύσουμε κάθε σας απορία είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά.

Τηλεφωνικά στο 23210 20134 ή να επισκεφθείτε το φυσικό μας κατάστημα Γ. Παπανδρέου 9, στις Σέρρες.

Βρείτε μας και στα social media. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

Facebook: Μαμ & Νάνι

Instagram: mam_kai_nani