Blog

Λεπτή κινητικότητα και παιδιά. Τι είναι και γιατί είναι σημαντική.

παιχνίδια λεπτής κινητικότητας εκπαιδευτικά ξύλινα μαμ και νάνι

Όλοι οι γονείς από πολύ νωρίς ακούμε συχνά την φράση λεπτή κινητικότητα. Και ψάχνουμε τρόπους φυσικά να βοηθήσουμε το παιδί μας να την αναπτύξει. Πόσα ξέρουμε όμως πραγματικά για το τι σημαίνει και ποιά τα ορόσημά της. Ποιός ο ρόλος των παιχνιδιών στην ανάπτυξή της. Υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια για λεπτή κινητικότητα;

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Τι εννοούμε όταν λέμε λεπτή κινητικότητα

Η λεπτή κινητικότητα είναι η ικανότητα ενός παιδιού να χειρίζεται σωστά τους μικρούς μυς. Επιτυγχάνεται όταν το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τους μυς στα χέρια, τα δάχτυλα και τους καρπούς σε οποιαδήποτε ενέργεια ή κίνηση, όπως φαγητό, πιάσιμο, ντύσιμο, δέσιμο παπουτσιών και κράτημα μολυβιού (κρατώντας δηλαδή κάτι μεταξύ του μπροστινού δακτύλου και του αντίχειρα).

Η λεπτή κινητικότητα απαιτεί ακρίβεια κινήσεων και σωστό συντονισμό χεριού-ματιού. 

Δηλαδή ο εγκέφαλος του παιδιού πρέπει να συντονίζεται μεταξύ του τι κάνει και του τι βλέπει.

παιχνίδια λεπτής κινητικότητας με μπίλιες

Γιατί είναι σημαντική για τα παιδιά

Για μικρά παιδιά η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας είναι καίριας σημασίας. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες δεν είναι συγκεκριμένες δεξιότητες μάθησης, όπως η ανάγνωση ή τα μαθηματικά. Επηρεάζουν όμως, το πόσο καλά τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να δείξουν τι ξέρουν. Συλλογιστείτε ότι τα παιδιά για να κυκλώσουν μια απάντηση ή για να γράψουν χρειάζονται τη λεπτή κινητικότητα.

Οι γονείς κατέχουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Το σπουδαιότερο που μπορείτε σαν γονείς να κάνετε είναι να δώσετε ευκαιρίες που είναι διασκεδαστικές ή διαδραστικές για το παιδί σας. Η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων στην παιδική ηλικία βοηθά στη θεμελίωση ικανοτήτων για μελλοντικές δεξιότητες.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για λεπτή κινητικότητα – Ποιός ο ρόλος τους

εκπαιδευτικά παιχνίδια ξύλινα για λεπτή κινητικότητα

Είναι γνωστό, πως τα παιδιά μαθαίνουν και κατακτούν οποιαδήποτε δεξιότητα πολύ πιο εύκολα αν αυτή γίνει μέρος παιχνιδιού. Τα παιχνίδια για λεπτή κινητικότητα είναι μια πολύ καλή επιλογή καθώς είναι σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα για κάθε ηλικία. ¨Εχουν σκοπό με βάση την ηλικία του παιδιού να το βοηθήσουν να αναπτύξει τις δεξιότητες που αναλογούν στην ηλικία του.

Παιχνίδια στοίβαξης, ισορροπίας, σετ κατασκευών και παζλ είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να επιλέξετε. Ακόμη και η ζωγραφική είναι μια εξαιρετική άσκηση ανάπτυξης της λεπτής κινητικότητας.

παιχνίδια για λεπτή κινητικότητα little dutchπαιχνίδια για λεπτή κινητικότητα λαβίδα

Στην σελίδα μας θα βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την λεπτή τους κινητικότητα. Επιλογές κατάλληλε για κάθε ηλικία και προτίμηση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά στο 23210 20134 ή να επισκεφθείτε το φυσικό μας κατάστημα Γ. Παπανδρέου 9, στις Σέρρες.

Βρείτε μας και στα social media. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

Facebook: Μαμ & Νάνι

Instagram: mam_kai_nani