Blog

Ανοιχτό παιχνίδι (Open-Ended Play). Όσα θέλετε να γνωρίζετε.

open-ended play τι είναι και ποιά τα οφέλη του μαμ και νάνι

Ανοιχτό παιχνίδι (Open-Ended Play) και ξύλινα παιχνίδια

Στον σύγχρονο κόσμο, η ανάπτυξη των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς γονείς. Ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών είναι τα ξύλινα παιχνίδια που υποστηρίζουν το “Open-Ended Play” ή αλλιώς, το παιχνίδι χωρίς προκαθορισμένους κανόνες – παιχνίδι ανοιχτού τύπου.

Τι είναι το Open-Ended Play;

Το Open-Ended Play αναφέρεται σε παιχνίδια που δεν έχουν συγκεκριμένους κανόνες ή προκαθορισμένο σκοπό. Είναι ένας τρόπος παιχνιδιού που ενθαρρύνει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αυτοεκφραστικότητα του παιδιού.

Η Σημασία του Open-Ended Play.

Το Open-Ended Play διεγείρει το πνεύμα της εξερεύνησης και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η αυτοεπιτήρηση και η συνεργασία. Καθώς τα παιδιά ελεύθερα επιλέγουν πώς θα παίξουν, ανακαλύπτουν τις προτιμήσεις τους και αναπτύσσουν τον δικό τους τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

Πλεονεκτήματα 

  • Κινητική Ανάπτυξη: Τα παιδιά αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες μέσα από τον ελεύθερο χειρισμό ξύλινων παιχνιδιών.
  • Κοινωνική Διάπλαση: Το Open-Ended Play ενθαρρύνει την κοινωνική διάπλαση καθώς τα παιδιά μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία κοινών ιστοριών ή κατασκευών.
  • Ενίσχυση Φαντασίας: Η απουσία συγκεκριμένων κανόνων ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν δικά τους σενάρια και κόσμους.

Παιχνίδια που το προωθούν 

  • Ξύλινα Κομμάτια Κατασκευής. Με άλλα λόγια οικοδομικό υλικό που επιτρέπει τη δημιουργία διαφόρων κατασκευών.
  • Ξύλινες φιγούρες. Αυτοκινητάκια, τρένα, πλοία που ενθαρρύνουν το ρόλο παιχνιδιού και τον αυτοσχεδιασμό. Ζωάκια και ανθρώπινες φιγούρες που προάγουν τον συμβολικό τρόπο παιχνιδιού και την μίμηση. 
  • Υλικά όπως πηλός και πλαστελίνη. Η φαντασία του παιδιού είναι ελεύθερη να φτιάξει από το μηδέν κυριολεκτικά ότι έχει φανταστεί και να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο μόνο δικό του. Εδώ πολύ προσοχή στην επιλογή των προϊόντων ώστε να είναι ασφαλή και μη τοξικά.

Το Open-Ended Play με ξύλινα παιχνίδια και άλλα υλικά αναδεικνύει τη σημασία της αυτοκαθοδήγησης και της δημιουργίας. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου η μάθηση είναι διασκεδαστική και ελεύθερη, ενισχύοντας τις δεξιότητες που θα τα συνοδεύσουν σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να λύσουμε κάθε σας απορία είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά.

Τηλεφωνικά στο 23210 20134 ή να επισκεφθείτε το φυσικό μας κατάστημα Γ. Παπανδρέου 9, στις Σέρρες.

Βρείτε μας και στα social media. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

Facebook: Μαμ & Νάνι

Instagram: mam_kai_nani