ΜΑΜ & ΝΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Λοιπόν εσύ θα είσαι ο γιατρός και εγώ ο ασθενής. Θές να πάμε για ψώνια; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που ακούμε όταν τα παιδάκια μας ξεκινάνε να παίξουν ένα παιχνίδι ρόλων ή αλλιώς μίμησης. Αυτά τα παιχνίδια από μια ηλικία και μετά αποτελούν καθημερινότητα και βοηθούν τα παιδιά σε πολλά επίπεδα. Με λίγα λόγια τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης είναι στον πυρήνα τους εκπαιδευτικά. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για τα παιδιά να μαθαίνουν καινούργια πράγματα παίζοντας!
Μέσω αυτών των παιχνιδιών, τα παιδιά μαθαίνουν και εξασκούν αρχικά τις ικανότητες επικοινωνίας τους με τους άλλους. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να λειτουργούν ως ομάδα και να αντιλαμβάνονται καλύτερα τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένα κοινωνικά σύνολα και καταστάσεις. Για παράδειγμα όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ ποιά είναι η ρουτίνα και η ροή που ακολουθούμε.
Αν για παράδειγμα ένα παιδί αγχώνεται με την επίσκεψη στο γιατρό, παίζοντας κατ επανάληψη το αντίστοιχο παιχνίδι ρόλων το βοηθά να χαλαρώσει, να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες που κάνει ο γιατρός σε αυτο και να το εξοικειώσει με την συγκεκριμένη διαδικασία. Συνεπώς το άγχος για την πραγματική επίσκεψη στο γιατρό θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται και όλο αυτό να γίνεται μια ευχάριστη ρουτίνα.
Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες και μαθαίνουν νέα πράγματα. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό ορόσημο που τα κάνει να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και να αποκτούν μέρα με την ημέρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Όπως και σε κάθε άλλο παιχνίδι έτσι και εδώ, τα παιδιά παίζοντας ελεύθερα, αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη και δημιουργούν σενάρια και καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα καλούνται τα ίδια να τις αντιμετωπίσουν. Φτιάχνουν τον δικό τους κόσμο που εν τέλει τα βοηθά να αντιμετωπίσουν, το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο την απαιτητική καθημερινότητα.
Τα παιχνίδια ρόλων και μίμησης βοηθούν όλα τα παιδιά να λειτουργήσουν καλύτερα μέσα στο σύνολο. Αυτό σημαίνει πως τους διδάσκουν συμπεριφορές που είναι αποδεκτές και μη σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. ΓΙα παράδειγμα. Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ βάζουμε τα ψώνια στο καλάθι και όταν φτάνουμε στο ταμείο πρέπει να τα πληρώσουμε και μετά θα μπορούμε να τα πάρουμε σπίτι. Ή όταν μαγειρεύουμε καθαρίζουμε την κουζίνα και τακτοποιούμε ξανά όλα όσα χρησιμοποιήσαμε. Όταν πάμε στον γιατρό για εξέταση συνεργαζόμαστε μαζί του κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα για να τον βοηθήσουμε.
Facebook: Μαμ & Νάνι
Instagram: mam_kai_nani
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα;
Δημιουργήστε λογαριασμό